Hoe behandelt u psoriasissymptomen?
 
 
Psoriasissymptomen maken het u knap lastig. Ontdek hoe u ze behandelt: zelf, met hydraterende middeltjes, met medicamenten óf met lichttherapie.
 
 
1. De doe-het-zelfaanpak
 
 
Wist u dat u uw psoriasissymptomen voor een groot deel in eigen hand hebt? Ontdek enkele do’s-and-don’ts.
 
 
Krab niet
 
Psoriasis kan enorm jeuken: om gek van te worden. De verleiding om te krabben is zó groot. En toch: niet doen! Want dat maakt het alleen maar erger. Uw huid wordt steeds dikker – heel onaangenaam. En krabt u uw psoriasis open? Dan kunnen zich bacteriën nestelen in de wondjes. Zo vergroot u de kans op nóg meer ontstekingen.
 
Kunt u af en toe echt niet aan de krabverleiding weerstaan? Doe het dan met korte nagels, zodat u uw huid minder beschadigt.
 
 
Ban boosdoeners
 
Sommige factoren in uw dagelijkse leven triggeren psoriasis. Hebt u plots een opstoot? Probeer dan te achterhalen waar die vandaan komt en mijd de boosdoeners in de toekomst. Enkele voorbeelden:
 
 
 • stoffenkunstmatige wol en andere textielstoffen kunnen uw huid irriteren. Speel daarom op zeker en vul uw kleerkast met natuurlijke materialen zoals katoen.
 • omgevingstemperatuur: krijgt uw psoriasis een boost bij warme temperaturen? Hou uw huis dan lekker koel en vermijd ’s zomers de ‘hotspots’.
 • reinigingsproducten: uw huid is niet tuk op detergenten zoals zeep. Hygiënische producten en schoonmaakmiddelen kiest u dus maar beter zorgvuldig uit.
 
Eet psoriasisveilig
   
Voeding heeft een grote impact op uw psoriasissymptomen. Sommige stoffen, zoals transvetzuren, werken de ontsteking in de hand. Andere, zoals omega 3, houden ze net in toom. Het komt er dus op neer om psoriasisveilig te eten. Het Psoriasisvrij Plan is uw dieet-gps.
 
 

 4-optimaal

Optimaal

DeWegNaar2 

Opbouwen

5-vernieuwing 

Cellen

 
 
2. De hulp van hydraterende middelen
 
 
Psoriasis droogt uw huid uit en laat ze barsten. Bied weerwerk met hydraterende middeltjes. Die houden uw huid vochtig en vormen een beschermingslaag tegen irriterende stoffen.
 
 

zalf300

 
Wat smeert u?
 
Er zijn verschillende middeltjes op de markt:
 
 • zalven zijn olierijk en meestal het doeltreffendst.
 • lotions hebben weinig olie en doen maar een kleine duit in het zakje.
 • crèmes vormen de gulden middenweg met een normale portie olie.
 
Hoe weet u wat het beste bij u past? Proberen, proberen en nog eens proberen. 
 
Hoe smeert u?
 
Hydraterende middeltjes kunnen absoluut geen kwaad. Smeer daarom:
 
 
 • Voortdurend
 • In grote hoeveelheden
 • In de richting waarin uw haar groeit
 
Kampt u met een psoriasisopflakkering? Smeer dan extra veel tussen de opstoten in.
 
 
3. De farmaceutische oplapmiddelen
 
 
dermovate
 
 
De reguliere geneeskunde werpt zich uiteraard ook op psoriasis. In de apotheek vindt u farmaceutische middelen op doktersvoorschrift. Belangrijk om te weten: ze doen aan symptoombestrijding. Het is dus een behandeling aan de oppervlakte, geen oplossing in de kern.
 
 
Corticosteroïden
 
Hebt u een psoriasisopstoot? Dan schrijft de huisarts vaak corticosteroïden voor om de zwelling en roodheid aan te pakken. Dat zijn krachtige hormonen die meteen een impact hebben op uw lichaam.
 
Verschil in sterkte
 
Men spreekt van ‘lokale’ corticosteroïden omdat u ze rechtstreeks op de huid smeert. Bijvoorbeeld via een crème (voor overdag) of een zalf (voor ’s nachts). Het ene middel is natuurlijk het andere niet – ze verschillen in sterkte:
 
 • mild zoals hydrocortisone
 • matig zoals clobetasonbutyraat
 • sterk zoals clobetasolproprionaat
 
Wat de dokter voorschrijft, is afhankelijk van de toestand van uw psoriasissymptomen. Zijn die héél ernstig? Dan kunnen corticosteroïden voor oraal gebruik ook nog een uitweg bieden.
 
Mogelijke bijwerkingen
 
Gebruikt u corticosteroïden? Ga dan regelmatig langs bij uw huisarts. Hij controleert of u de juiste hoeveelheid gebruikt en of ze wérken.
 
Corticosteroïden kunnen bijwerkingen geven. Op korte termijn bijvoorbeeld een branderig gevoel op de huid. Als u de hormonen vaak smeert, dan kan dat leiden tot:
 
 
 • acne
 • verdunning van uw huid
 • toegenomen haargroei
 • zichtbaar worden van uw bloedvaten (vooral op de wangen)
 
Calcineurineremmers
 
Sinds 2002 is er iets nieuws op de markt: calcineurineremmers. Deze metabolieten remmen de productie van het enzym ‘calcineurine’ af. Concreet: de activiteit in uw immuunsysteem daalt, net als uw ontstekingen.
 
Voor psoriasis
 
Calcineurineremmers bestaan in twee vormen:
 
 • tacrolimuszalf (merknaam = Protopic) 
 • pimecrolimuscrème (merknaam = Elidel)
 
Beide middelen zijn geregistreerd voor de behandeling van matig tot sterke psoriasis. Voor wie? Met name voor personen die geen corticosteroïden verdragen.
 
Mogelijke bijwerkingen
 
Geen calcineurineremmers zonder bijwerkingen. Patiënten hebben in de eerste week van de behandeling vaak last van huidirritaties zoals jeuk, roodheid en een branderig gevoel. Maar anders dan bij corticosteroïden riskeert u hier geen verdunning van de huid.
 
Wat is het effect op lange termijn? Moeilijk te zeggen, omdat het medicament relatief nieuw is. Máár: sommige vooraanstaande artsen raden het gebruik van calcineurine-remmers absoluut af bij huidontstekingsklachten. Volgens hen vergroot het de kans op lymfeklierkanker.
 
 
Andere farmaceutische middelen
 
 
HumiraXX
 
 
Biologicals/immuunremmers
 
 
De afgelopen jaren zijn er diverse biologicals (therapeutische eiwitten) op de markt verschenen, waaronder antistoffen tegen: 
 
 • TNF-alfa [infliximab (Remicade®), adalimumab (Humira®), etanercept (Enbrel®)] en CD20 [rituximab (MabThera®)].
 • En de antistoffen tegen Interleukine 17-A [secukinumab(Cosentyx®)] en Interleukine 12 en 23 [ustekinumab(Stelara®)].
 
Niet iedereen heeft baat bij een biological. Het percentage mensen dat er niet op reageert is zelfs vrij groot: namelijk 30 tot 40%.
 
TNF-alfa en de interleukines 12, 17-A en 23 zijn lichaamseigen ontstekingseiwitten. Door deze te blokkeren wordt de ontsteking van het zieke lichaamsdeel geremd. Omdat de eiwitten worden geblokkeerd die bij de ontstekingen betrokken zijn, zorgen immuunremmers voor een minder waakzaam immuunsysteem. Hierdoor kan de patiënt gevoeliger worden voor infecties zoals Corona (COVID-19) en ziekten als kanker.
 
 
Antihistaminica en antibiotica
 
Corticosteroïden, biologicals en calcineurineremmers zijn niet de enige middelen voor psoriasispatiënten. Bij hevige jeuk kunnen antihistaminica verlichting brengen. En raakte uw psoriasis geïnfecteerd? Dan zijn er de antibiotica.
 
 
4. Lichttherapie
 
Zoals veel psoriasispatiënten zelf hebben ervaren, kan zonlicht een positieve invloed hebben op psoriasis. De reden hierachter is dat zonlicht, specifiek het ultraviolette deel, de afweer in de huid onderdrukt, waardoor de psoriasis minder wordt.
 
Op basis hiervan heeft men lichttherapie ontwikkeld. Met lichttherapie is het mogelijk om de huid te belichten met een hele specifieke dosis ultraviolet licht. Dit voorkomt dat men blootgesteld wordt aan teveel licht en verbrandt. En zoals iedereen weet, kan blootstelling aan te veel zonlicht de kans op huidkanker doen toenemen, dus een goed gedoseerde belichting is noodzakelijk.
 
 
Licht300
 
 
Er zijn twee hoofdtypen lichttherapie:
 
 
 • UVB lichttherapie
 • UVA lichttherapie
 
UVB
 
UVB is een bestanddeel uit natuurlijk zonlicht. Het wordt opgewekt in speciale TL-buizen die in een lichtcabine zijn gemonteerd. Er moet meestal drie keer per week belicht worden, waarbij de duur van de belichting langzaam wordt opgevoerd.
 
UVA
 
UVA-belichting werkt in grote lijnen hetzelfde als UVB. UVA zit ook in zonlicht en werkt minder sterk dan UVB. Daarom wordt UVA alleen in combinatie met een geneesmiddel gebruikt. Dit geneesmiddel (Psoraleen) zorgt ervoor dat de huid gevoeliger is voor de UVA-stralen, vandaar de naam PUVA-behandeling. PUVA werkt sterker dan UVB.
 
 
Bijwerkingen
 
Hoewel lichttherapie heel goed kan werken, kleven er ook nadelen aan:
 
Verbranding
 
Door verschillende oorzaken kan de huid ‘zonnebrand’ oplopen. Dit kan verbranding zijn in de belichtingscabine, maar ook verbranding buiten. Door de therapie heeft de huid immers al de maximale dosering UVB licht te verwerken gehad. Extra zonlicht buiten kan dan alsnog leiden tot verbranding van de huid.
 
Psoraleen
 
Misselijkheid door de psoraleen. Gedurende de behandeling mogen vrouwen niet zwanger worden en mannen geen kinderen verwekken. Psoraleen geeft ook veroudering van de huid op lange termijn.
 
Huidkanker
 
Net als bij blootstelling aan gewoon zonlicht kan de huid door UV-therapie lichtschade oplopen die uiteindelijk kan leiden tot kanker . Door het aantal behandelkuren te beperken, evenals de duur per kuur, kan dit risico worden beperkt.
 
Belasting
 
Lichtherapie kan een hele belasting voor u zijn, omdat u voor deze vorm van therapie telkens naar een ziekenhuis moet reizen. Soms lukt het wel om een geschikt tijdstip te krijgen (begin ochtend, lunch of aan het eind van de middag), maar vaak ook niet. Dat kan dus behoorlijk ingrijpen op werk en studie.
 
 
Met het Psoriasisvrij Plan naar een psoriasisvrij leven
 
Uw symptomen behandelen is één ding. Maar vormt het een duurzame oplossing? Nee. Pak uw psoriasis dus aan bij de bron, zodat de symptomen gewoonweg niet meer opduiken. Dat doet u door psoriasisveilig te gaan leven. Het Psoriasisvrij Plan gidst u naar een psoriasisvrij lichaam, zónder vervelende bijwerkingen.
 
 
BELOW
 


Copyright @ Gezondheidsspecialisten.be
Website built by 1place4ads.nl